lördag 11 oktober 2014

Restauranguppdatering Göteborg

Thörnströms Kök

Fredagen den 10/10 -14, styrde vi stegen mot Teknologgatan. Håkan Thörnström har ju i flera TV-program framstått som en mycket trevlig och ödmjuk människa. Dessutom är han innehavare av en av de fyra stjärnor som för närvarande finns i Göteborg, tror jag.

Vi välkomnades i entrén och fick en liten varm och syrlig drink i handen redan innan vi fått lämna ifrån oss jackorna. Vi visades till vårt bord och tog plats. Allt utfördes snabbt och effektivt utan att det kändes stressigt. Eftersom vi förbokat avsmakningsmenyn med vinpaket så kunde vi gå igång direkt, men först avböjde vi erbjudandet om att inleda med champagne. Vinet till första rätten serverades, men istället för första rätten så kom det in en liten förförrätt. Det var en vildsvinsrilette med dillsmör och några andra tillbehör. Alldeles delikat. Sen började det:

Kanin- och ankleverterrin med variation på pumpa.
2019(!) Kiralyudvar Lapis, Tokaij Hungary

Halstrad pilgrimsmussla med panerad blåmussla, saltört och jordärtskocka.
2013 Veyder-Malberg, Kreutles, Grüner Veltliner, Wachau, Austria

Dragonbakad bergtunga med baljväxter och dragonskum.
2012 Au Bon Climat Chardonnay, Santa Barbara, USA

Rödkulla från Bjäre, svamp, persiljerot och rödavinbärssky.
2011 Domaine Leon Barral, Jadis Faugéres, France

Rosas ostkaka med inkokta björnbär och morot.
194 Magnum Sybille Kuntz, Helden Riesling Auslese, Mosel, Germany

Körsbärsmousse med mandel- och körsbärsclafoutis, bitter chokladsorbet.
Bodegas El Maestro Sierra PX, Jeres, Spain

Någonstans mitt i måltiden smögs det in en syrlig och mycket god sorbet för att rensa smaklökarna och på slutet kom det in lite små praliner och bakverk, som brukligt är.

Brödet som sattes in på bordet innan måltiden börjat var som vanligt fantastiskt gott, sex olika sorters bröd med två olika sorters hemkärnat smör. Rutinerade ätare som vi ser till att vara mycket försiktiga med brödet, men som vanligt är det så himla gott så man kan inte låta bli. Men - vi åt i alla fall inte upp allt bröd den här gången.

Servicen av de cirka sex unga servitörerna var helt perfekt, timing, presentation av mat och viner, helt utan anmärkning. Toaletterna var helt OK, som det skall vara på en stjärnkrog.

Men - den personliga kontakten med de unga servitörerna uteblev. Inte för att någon av dom vid något tillfälle gjorde något fel, allt var perfekt, men ambitionen från personalens sida att allt skulle vara perfekt tog död på den mänskliga kontakten som man upplever när man träffar Bengt Sjöström eller Leif Mannerström t.ex.

Slutsatsen blir att maten var perfekt, betjäning och service var perfekt, lokalerna sparsmakade med fin balans till maten som serveras(Jfr Dorsias koncept som är det helt motsatta), men placeras ändå inte i topp på vår lista.


1.     Linnea
1.     Wasa Allé
3.     Sjömagasinet
4.     Basement
5.     28+
6.     vRÅ
7.     Kock & Vin
8.     Thörnströms Kök
9.     Hos Pelle
10.   Dorsia
10.   Räkan
10.   Hamnkrogen

Runner up är Fiskekrogen och Bhoga har vi inte provat ännu, men det kommer.

1 kommentar:

  1. Aj då, glömde Fond. Skall in på platsen efter "hos Pelle".

    SvaraRadera