onsdag 26 maj 2010

Villrådighet

Jag skulle behöva lite tips på tre sorter öl som jag kan stoppa in i baren. Det skall vara Skotska eller Irländska naturligtvis.

2 kommentarer:

  1. Om jag var du skulle jag hålla mig med en lager, en ale och en stout. Lagern för att alla dricker lager (och för att det trots allt är den bästa törstsläckaren av öler), alen för att det är den mest klassiska av dagens populära öltyper och slutligen stouten för att det inte kan bli mer irländskt och stämningsfullt än så.

    Lager: Här är det kanske mindre viktigt med upphovslandet egentligen? Men om du vill ha skotskt så skaffa dig ett parti Brewdog 77 Lager (återigen är etiketten tråkig) och om du vill ha irländskt så kan det bli svårare på systemet.

    Varken skotsk eller irländsk lager utmärker sig på något vis anser jag, så varför inte köra på tysk, dansk eller vad du behagar?

    Ale: Jag tror jag skulle valt en skotsk ale, eftersom Stouten utan tvekan blir brittisk.

    Belhaven är ett mycket bra skotskt bryggeri. Deras Twisted Thistle IPA är fin, men prova först. Det hänger på att man gillar öler med mycken beska.

    Brewdog är ett annat trevligt skotskt bryggeri. Den enda öl jag med säkerhet vågar rekommendera är deras Punk IPA - som om möjligt är ännu kärvare i smaken än ovannämnda. Så smakprova. Etiketten är rätt modernistisk och ointressant, så kanske inget för din lyxiga bar trots allt.

    Om ingen av dessa öler faller dig på läppen - eller om de är för extrema för dina gäster - så skulle jag rekommendera en Kilkenny, som betecknas som en irländsk red ale. Den är fin och lättdrucken. Även Murphy's producerar en ale som borde gå att få tag på.

    Ale på fat smäller givetvis högt. Men du bör försäkra dig om att du gillar den unika smak som fatvarianterna har. Kolsyran är i regel svagare på fat, t.ex.

    Stout: Guiness, Murphy's eller Porterhouse. Det är en smaksak. Jag är själv väldigt förtjust i Porterhouse, men den kan bli knepig att få tag på.

    Jag har för mig att du har några fatölspumpar? Slå till stort på ett fat med stout! Många burkar kommer med små gaspatroner som ska simulera skumkronan på den fattappade varianten, men inget går upp mot äkta vara!

    Hoppas du fick lite inspiration! Ska bli kul att ta del av inköpen en dag.

    SvaraRadera
  2. Öl, Stout eller Ale sak samma bara det är bra:). Innis&Gunn (lite rökig), Punk Ipa (besk och fin), Guiness, St.Peters Stout (den med en platt flaska alla sorter är bra, testa den med kakao smak!). På senaste Öl och Whisky festival i Stockholm testade jag en Banana Bread, det var ok men i små mängder. Mannen fick för sig att han skulle smaka på Sink the Bishop, 41% i styrka (man får alltså en liten dos) och SVINDYRT. MEN det var otroligt smakrikt, ingen man häller i sig och det var intressant hur en liten smutt spred så mycket smak i hela munnen!
    Just det, Strömsholms bryggeriet hade en nyhet som heter Malaquias, går inte att få tag på vart som helst men vilken smak! Rökig och mustigt.

    SvaraRadera